Az ételallergia igen változatos tüneteket okozhat, akár már egy minimális mennyiségű allergént tartalmazó étel vagy ital elfogyasztását követően is. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt gasztroenterológus, tüdőgyógyász szakembere arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy a reakciók súlyossága számos tényezőtől függ, és az enyhébb tünetek sem jelentenek garanciát arra, hogy a későbbiekben nem alakulhat ki súlyosabb reakció is.
Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16
–Az ételallergiás tünetek megjelenési formája és súlyossága egyénenként változik: az enyhébb hasi panaszoktól, bőr- és légúti tünetektől a súlyos légzési elégtelenséggel vagy vérnyomáseséssel járó életveszélyes állapotig (anafilaxiás sokk) terjedhetnek. A tünetek erősségétől függetlenül azonban az ételallergia a legtöbb esetben szigorú diétás megszorítást igényel – mondja dr. Hidvégi Edit. Hozzáteszi: míg vannak, akik idővel kinőhetik ételallergiájukat, másoknál súlyosbodhatnak is a tünetek az életkor előrehaladtával. Ez utóbbi a serdülők és fiatal felnőttek esetében például igen gyakran egyfajta kockázatvállaló magatartás következménye. Ez a korosztály szívesen feszegeti a határokat, és rúgja fel az ételallergia által megkövetelt rendkívül szigorú szabályokat (pl. az allergént tartalmazó ételek elfogyasztásával).
De vajon mennyire kell tartaniuk a diétára ügyelő allergiás betegeknek a későbbiekben a véletlen diétahiba miatt bekövetkező erőteljesebb, akár életet is veszélyeztető tünetektől?
Amint arra Hidvégi doktornő felhívja a figyelmet, az ételallergiát övező mítoszok egyike, hogy a reakciók minden egyes alkalommal, amikor a beteg találkozik az allergénnel, automatikusan rosszabbodnak – ez azonban téves gondolat. Sajnos egyelőre nincs nálunk a bölcsek köve, így a jövőbeli reakciók súlyosságát, ami az enyhétől az életet veszélyeztető tünetekig terjedhet, nem tudjuk megjósolni. Az anafilaxia kockázata – annak ellenére is, hogy rendkívül ritka – mégis Damoklész kardjaként lebeghet az allergiások feje felett, és szorongással töltheti el őket, különösen azokat, akiknél korábban kialakult már a túlérzékenységi reakció ezen legsúlyosabb formája. Klinikai vizsgálatok azonban nem találtak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a korábbi anafilaxia előre jelezte volna a fatális vagy életveszélyes reakciók későbbi kockázatát, mint ahogy az sem igaz, hogy az anafilaxia kockázata a családon belül öröklődik.
–Az allergiás panaszok erőssége azért is bizonytalan, mert különféle külső és belső tényezők (ún. kofaktorok) hatnak rájuk, így egy allergiás beteg esetében az allergén kerülése mellett ezeket a tényezőket is számításba kellene venni. Ez azonban korántsem egyszerű, már-már lehetetlen vállalás. Arra vonatkozóan is meglehetősen kevés vizsgálat áll rendelkezésre, hogy ezek a kofaktorok milyen gyakran játszanak szerepet az élelmiszer-allergiás reakciókban – magyarázza Hidvégi doktornő.
Mindenképpen fontos kofaktor az egyén egészségi állapota és immunstátusza is. Az asztma vagy egyéb légúti betegségek kockázatot jelenthetnek a súlyosabb immunválasz szempontjából, és egy krónikus betegség vagy infekció miatt legyengült immunrendszer is komolyabb reakciókat válthat ki. Számos tanulmány talált összefüggést az életkor és az anafilaxia kockázata között is. A súlyos vagy fatális anafilaxia kialakulására– rendkívül alacsony kockázat mellett – elsősorban a serdülő korosztályban és a 40 év alatti felnőtteknél lehet számítani. Az allergia tüneteinek súlyosságát a pszichés tényezők (stressz, szorongás), a fizikai aktivitás (testmozgás kiváltotta anafilaxia), az alkohol- és kávéfogyasztás, illetve bizonyos gyógyszerek szedése (pl. nem szteroid gyulladáscsökkentők, savcsökkentők, β-blokkolók, ACE-gátlók stb.) is befolyásolja, de számításba kell venni olyan külső tényezőket is, mint a magas hőmérséklet, ami szintén fokozhatja a tünetek súlyosságát. Megfigyelhető az is, hogy aránytalanul több halálos anafilaxiás eset fordul elő a betegek otthonától távol (pl. nyaraláskor), amikor nagyobb az esélye a diétahibának. Végül meg kell említeni, hogy a tünetek súlyossága az allergén típusának és mennyiségének függvényében is változhat. Az ételek feldolgozása (pl. hőkezelése) csökkentheti az allergén hatékonyságát, míg más esetekben fokozhatja azt:
–Az alma főzve és sütve legtöbbször biztonságosan fogyasztható, de nyersen tünetet okoz. A földimogyoró pörkölése azonban fokozza az allergiát, míg főzve kevésbé allergizál. Kínában például szívesen fogyasztják főzve a földimogyorót, ennek tulajdonítják a kutatók a földimogyoró-allergia alacsonyabb előfordulási gyakoriságát is. A tejben is találhatók hőre labilis allergének, amelyek a forraláskor, savanyításkor – szerkezeti átalakulás miatt – már nem, vagy csak enyhe tünetet okoznak. A kazein egy stabil szerkezet, de ennek prognosztikai jelentősége is lehet – a kazein allergiás nehezebben növi ki a tejallergiát. Érdekesség, hogy az éréssel is fokozódhat az allergizáló hatás, ezért az érettebb paradicsom allergizálóbb lehet a kevésbé érett paradicsomhoz képest. A problémát okozó allergén nagyobb mennyiségben történő elfogyasztása is súlyosabb tüneteket eredményezhet, szemben azzal, ha minimális mennyiség jut be a szervezetbe.
A komponens alapú allergiavizsgálatok óriási előnye, hogy pontosabb allergia-diagnózis felállítását teszik lehetővé, melynek során ki tudjuk szűrni a fokozott rizikójú tüneteket okozó allergiát. Mivel a vérteszt segítségével jól beazonosítható, hogy az allergén mely komponense váltja ki a tüneteket, így az allergia várható kimeneteléről is információt nyerhetünk, és arra is választ kaphatunk, hogy szükséges-e a betegeknek adrenalin injekciót magunknál tartani egy véletlen diétahiba esetére. A komponens alapú tesztek a diéta kialakításához is nagyszerű támpontokat adnak, hiszen kideríthető az is, hogy fogyasztható-e az allergént tartalmazó étel a hőkezelést követően, vagy pedig mindenképpen muszáj lesz kiiktatni az étrendből.
gyermek és felnőttkorban asztma
COPD, köhögés
reflux
étel-allergia
laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)
Vélemények dr. Hidvégi Edit PhD-ről>>>
Rendelés típusa:
személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available
Rendelési információ:
Csütörtök: csak távkonzultáció
Péntek: személyes vizit az Ostrom utcai rendelőben (a Széll Kálmán térnél)
További véleményekA reflux egy olyan ritka fajtájában szenvedtem hosszú ideig, ami kínzó légúti tünetekkel jár, és a tüdőmben is szövődményt okozott. Hidvégi Edit doktornő volt az első orvos, aki egyrészt komolyan vette a problémámat, másrészt egységben látta és tudta kezelni ezt a két állapotot. Alapos és mély szakmai tudásának, körültekintésének, a gondosan megválasztott terápiáknak és nem utolsósorban szeretetteljes biztatásának köszönhetően már három hónapja gyógyszerek nélkül is teljesen jól vagyok. Külön kiemelendő, hogy a személyes találkozások mellett a doktornő számos alkalommal adott lehetőséget e-mailes konzultációra. Kérdéseimre adott világos magyarázatai és pontos instrukciói szintén nagymértékben hozzájárultak a gyógyulásomhoz.”
A gyermekkori ételallergia jól kezelhető és az allergének mellőzésével a tünetektől sem kell tartani. Mégis felvetődhet a kérdés, hogy meddig szükséges a szigorúbb étrendi szabályokat betartani, és milyen gyakran kell ellenőrizni az allergia meglétét. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gasztroeneterológus szakembere válaszolt a kérdésekre.
Az ételallergia igen változatos tüneteket okozhat, akár már egy minimális mennyiségű allergént tartalmazó étel vagy ital elfogyasztását követően is. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt gasztroenterológus, tüdőgyógyász szakembere arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy a reakciók súlyossága számos tényezőtől függ, és az enyhébb tünetek sem jelentenek garanciát arra, hogy a későbbiekben nem alakulhat ki súlyosabb reakció is.